Blastdödning, specifik vikt och stärkelsehalt

Det är nu hög tid att följa potatisens tillväxt noga för att uppnå rätt kokkvalitet och knölstorlek.
Det säkraste sättet är alltid att själv göra kokprover för att avgöra om potatisen är blötkokande eller om de går mot sönderkokning.
Packerier och industri har sina olika krav på var spec-vikten ska ligga, kolla med dem.
Här följer en lista på typiska spec-vikter för olika sorter.
För Finland så finns här nere en pdf fil med stärkelsehalter.
Detta är endast exempel baserat på olika observationer, men värdena kan variera mycket på olika platser. 
Hör gärna av dig med synpunkter. 

Asterix 1085 - 1095  
Ballerina 1065 - 1075  
Belana 1070 - 1080  
Bintje 1080 - 1090 max 1084
Fakse 1065 - 1075 max 1072
Folva 1080 - 1090  
Fontane 1085 - 1095  
Gala 1070 - 1075 max 1075
Hanna 1085 - 1095  
Inova 1075 - 1085  
Jutlandia 1075 - 1085  
King 1090 - 1100  
Melody 1075 - 1085  
Penni 1075 - 1080 max 1070
Vivi 1070 - 1080 max 1075
Solist 1065 - 1075  
Salome 1075 - 1085