Morotsodling i England

I England odlas 10 000 ha morötter jämfört med 1800 ha i Sverige. Det är svårt att få bra skalfinish på de sandiga jordarna. Vid skörd rispas morötterna av sandkornen och de får ett grådaskigt utseende under lagringen. Därför passar inte kyllagring här utan man låter morötterna stå kvar i jorden tills de ska packas. Genom att täcka fälten med plast och halm hindrar man frosten att skada morötterna och man kan skörda hela vintern och våren. Morötterna är krispiga och har en fin färg och smak vid direktskörd.

Ett större jordbruk med packeri är Poskitts. Här menar man att nyckeln till lönsamhet är ett högt utnyttjande av råvaran. Det visar man verkligen här genom att förutom vanligt packeri även ha en industridel som gör att man kan använda det mesta av de morötter, palsternackor och kålrötter som man odlar. Se mer här http://www.poskittcarrots.co.uk

Sortimentet i butik är väldigt brett med morötter i många olika förpackningar och storlekar. Det finns buntmorötter ända fram till november, mini snacksmorötter med lite blast kvar, morötter i stavar, skivor och rivna, allt i små konsumentförpackningar. Samtidigt som det går mot mer förädlade produkter har man även en "vardagspåse". Det är klass 2 morötter som innehåller både brutna och spruckna och greniga rötter till ett riktigt lågt pris i 1,5 kg påse.

Vilmorin har stora förhoppningar på den engelska marknaden. Hittills odlas Eskimo, Artico och Maestro. Av de nya sorterna som testas ser framför allt Volcano och vac 62 riktigt spännande ut. En hård rot med frosttolerans och som "at the end of the day" ger dig flest ton säljbar vara är det man söker.